Tour de France 2022

TOUR DE FRANCE 2022 PARCOURS ETAPPE 7: TOMBLAINE – LA PLANCHE DES BELLES FILLES

Tour de France 2022

Slideshow 1/3

Vrijdag 8 juli – De 7e etappe van de Tour gaat van Tomblaine naar La Planche des Belles Filles. Opvallend genoeg verwerken de renners nul beklimmingen voordat ze aan de beul van de Vogezen beginnen. Het laatste stuk van de steile slotklim is ongeplaveid.

Het is exact tien jaar geleden dat de Ronde van Frankrijk voor het op eerst op La Planche des Belles Filles finishte. Ook die rit startte in Tomblaine. Chris Froome was die dag de grote man. Hij finishte 2 seconden voor zijn kopman Bradley Wiggins.

La Planche des Belle Filles is sindsdien nog vier keer gebruikt als finish. In 2022 zou het dus de zesde keer in elf jaar worden.

De streep is getrokken op de plek waar Dylan Teuns in 2019 juichend over de lijn kwam. Dat houdt in na een ongeplaveide strook van 1 kilometer die dat jaar voor het eerst achter de oorspronkelijke klim werd geplakt. Op 100 meter van de meet is er dan wel weer asfalt. Die sectie is namelijk zo steil – 24% – dat je anders wegslipt op de losse ondergrond.

Op La Planche des Belles Filles ‘nieuwe stijl’ klimmen de renners in 7 kilometer tegen een gemiddelde van 8,7% naar de meet.

Naast Froome en Teuns waren Vincenzo Nibali (2014), Fabio Aru (2017) en Tadej Pogacar (2020) succesvol op La Planche des Belles Filles. Die laatste overwinning vormde de zinderend apotheose van de Tour van dat jaar, toen de ene Sloveen (Pogacar dus) de andere (Roglic) met een ongelooflijke tijdrit uit de gele trui schudde.